Fruitkracht en de Voedselbank Smallingerland
Fruitkracht is een samenwerking aangegaan met de voedselbank Smallingerland. Deze stichting heeft o.a. als doel: het bieden van hulp aan mensen die in armoede leven en het tegengaan van verspilling van goede levensmiddelen.
Zo nu en dan hebben wij fruit wat wij niet aan onze klanten kunnen geven, maar nog goed genoeg is voor consumptie. Door het doneren van fruit hopen wij een bijdrage te leveren aan mensen in de omgeving en voedselverspilling tegen te gaan.
Armoede in Nederland
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt liever van huishoudens met een laag inkomen dan van arme gezinnen. “Dat is vooral omdat armoede een heel subjectief begrip is in een rijk land zoals Nederland. Fysieke armoede komt hier niet of nauwelijks voor: dat je geen dak boven je hoofd hebt of dat je honger of kou moet lijden”, legt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit.
Het CBS meldde eerder deze week dat ruim een op de tien huishoudens vorig jaar moest rondkomen van een laag inkomen (maximaal 1.020 euro per maand voor een alleenstaande en 1.920 euro voor een gezin met twee kinderen). Dat komt neer op 734.000 huishoudens. Het waren er iets meer dan in 2013.
De groep die langdurig, al minstens vier jaar achtereen, van een laag inkomen moet rondkomen, is wel fors gestegen. Het ging vorig jaar om ruim 217.000 huishoudens. Een toename van 24.000. “Dit zijn de mensen die aan begin van de crisis arm werden, omdat ze hun baan kwijtraakten en in de bijstand raakten. En veel van hen zitten nog steeds onder die lage-inkomensgrens.”
Voedselverspilling
Ongeveer één derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, gaat verloren of wordt verspild. Wanneer je weet dat meer dan een miljard mensen in de wereld met honger naar bed gaat, ontkom je er niet aan om je af te vragen hoe het anders kan. Maar voedselafval is niet alleen een gemiste kans om de hongerigen te spijzen. Het vertegenwoordigt ook een aanzienlijk verlies aan grond, water, energie — en werkgelegenheid. Hoewel vrijwel iedereen erkent dat we een deel van het geproduceerde voedsel verspillen, is het moeilijk een nauwkeurige schatting te maken van de mate waarin dit gebeurt. Volgens berekeningen van de Europese Commissie wordt alleen al in de EU elk jaar 90 miljoen ton voedsel weggegooid. Dat is 180 kg per persoon. Veel van dit voedsel is nog geschikt voor menselijke consumptie.
Bronnen:
http://www.eea.europa.eu/nl/ema-signalen/signalen-2012/close-ups/voedselafval
http://www.nu.nl/weekend/4185176/zo-ziet-armoede-in-nederland-eruit.html
Leave a Comment